Pages

Saturday, 24 May 2014

Vitamin Penyusuan

Kenapa Perlunya Pengambilan Supplemen Ketika Menyusu Bayi?

Pengambilan supplemen ketika menyusu si manja sangat penting untuk meningkatkan tahap kesihatan kepada ibu dan juga kepada bayi secara tidak langsung selain daripada salah satu cara untuk memeriahkan lagi susu.  Dan semua ni sangat bersesuaian untuk menyahut seruan program kesihatan sekarang yang menggalakkan penyusuan susu badan kepada si manja.


Antara Supplemen Yang Dicadangkan

B-Complex
Vitamin B-Complex merupakan vitamin yang diperlukan oleh anda dan bayi anda setiap hari bagi menyokong sistem saraf dan metabolisma yang sihat. Vitamin B mempunyai pelbagai fungsi termasuk pengeluaran hormon, pembentukan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel, dan mengekalkan saraf serta kulit yang sihat. Ibu yang menyusui bayi perlu mendapatkan vitamin B-Complex untuk memberikan khasiatnya kepada bayi mereka melalui susu ibu.


Ostematrix
40% daripada susu ibu adalah kalsium. Kalsium diperlukan untuk membina tulang yang sihat dan pertumbuhan gigi pada bayi. Wanita yang menyusui bayi disarankan mengambil sebanyak 1300mg kalsium setiap hari.


Energizing Soy Protein
Bayi memerlukan protein yang banyak untuk tumbesaran yang berkekalan dan sempurna. Sumber protein yang baik seperti protein soya dalam diet penyusuan anda amat penting untuk pengeluaran susu. Protein membantu dalamm membina dan mengekalkan sel-sel yang menghubungkan setiap bahagian tubuh. Mereka disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya 3 hidangan protein berkhasiat sehari.

Vitamin C
Dalam satu kajian terhadap para ibu yang menyusui bayi dan mengambil vitamin C menunjukkan khasiat vitamin C tersebut tertumpu pada bayi. Oleh itu, menyusui bayi secara ekskusif dapat melindungi bayi anda dari kekurangan vitamin C. Vitamin C penting bagi menguatkan sistem imun dan membina kulit, gigi dan gusi yang sihat.

Multivitamin @ Vita-Lea
Multivitamin menyediakan vitamin dan mineral penting untuk para ibu yang mana ianya tidak diperolehi daripada diet harian. Kadar vitamin yang mencukupi membantu penghasilan susu yang banyak dan berkhasiat di samping menggalakkan kesihatan ibu dan bayi secara menyeluruh.

Alfafa
Mengandungi banyak nutrien penting dan pelbagai vitamin seperti vitamin K, A, B1, B6, C, E, kalsium, zink dan zat besi. Ianya sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Alfafa juga digunakan secara tradisional untuk meningkatkan pengeluaran bekalan susu ibu.


Jika berminat untuk mendapatkannya:-
Add/PM FB Adila Ibrahim
Call/SMS 019-5416295
(Shaklee Independent Distributor)
# Free konsultasi dari saya buat anda.


No comments:

Post a Comment